Zoutsilo; waar moet je op letten bij de aanschaf?

Specialisten in de gladheidbestrijding, bijvoorbeeld gemeenten, creëren graag een buffer om het risico op een tekort aan strooizout tijdens piekperiodes te minimaliseren. Zij maken daarvoor gebruik van zoutsilo’s waarin het zout kan worden opgeslagen. Bij een strooiactie kunnen de strooiwagens onder een zoutsilo doorrijden en laden. Waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n zoutsilo?

In een zoutsilo kan zout het hele jaar worden opgeslagen. Dat is niet alleen heel duurzaam maar ook financieel aantrekkelijk. In de zomer is het strooizout vaak goedkoper dan in de koudere maanden van het jaar. Doordat het zout kan worden opgeslagen in een zoutsilo, is de vroege aanschaf geen probleem. Bij verwachte gladheid staan de strooiwagens bij voorkeur gevuld gestald, zodat zo min mogelijk tijd verloren gaat bij aanvang van een strooiactie.

Zoutsilo in diverse groottes

Zoutsilo’s zijn er met een inhoud van 10 m3 tot en met ruim 900 m3. Afhankelijk van de grootte van het strooigebied en het aantal wegen dat moet worden bestrooid, wordt één of meerdere silo’s aangeschaft. Binnen gemeenten worden meestal alleen de belangrijkere wegen gestrooid. Het gaat dan om doorgaande wegen, routes voor de bussen en ontsluitingswegen naar woonwijken.

Als voorbeeld noemen we de gemeente Haarlem waar twee zoutsilo’s á 350 ton naast elkaar staan. Bij een gemiddelde strooibeurt zetten ze zo’n zestien grote strooivoertuigen en borstelmachines in, achttien medewerkers en wordt zo’n veertig tot vijftig ton zout gestrooid.

Doorrijhoogte van een zoutsilo

Veelal wordt een zoutsilo geplaatst op een bestaande locatie. De doorrijhoogtes van de onderstellen van een zoutsilo variëren van twee tot vier meter. Dit is afhankelijk van de hoogte van de strooiwagens.

Zoutsilo van polyester of hout 

Er zijn zoutsilo’s van hout en polyester. De houten variant heeft een groot voordeel vergeleken met de zoutsilo van polyester. Een houten silo voorkomt condensatie op de wand. Hierdoor glijdt het zout optimaal in en uit de zoutsilo. Dat scheelt behoorlijk wat tijd met het laden van de strooiwagens.

Maar een zoutsilo van polyester heeft ook voordelige eigenschappen zoals de absoluut gladde binnenwand, de hoge chemische resistentie, de hoge isolatiewaarde, de duurzaamheid, het lage gewicht en het zeer aantrekkelijk prijsniveau. Welk materiaal voor u geschikt is? Laat u adviseren door een specialist.

Voor meer informatie over het maken van nat zout, pekelmakers, zoutoplossers en voorraadsilo’s

KLIK HIER