Hoe bespaar ik op de kosten van strooizout?

Zout strooien | Hoe bespaar ik op de kosten?

Professionals in gladheidbestrijding weten als geen ander dat nat strooien veel effectiever is dan droog strooien. Daarnaast is het beter voor het milieu en bespaar je op de strooizout prijs. Wat zijn nog meer tips om te besparen op de kosten van strooizout?

  • Vermeng het zout met pekelwater (nat strooien)
  • Goedkopere strooizout prijs in de zomer
  • Gebruik een kleine korrelgrootte
  • Nat strooien

Wanneer er gestrooid moet worden op de Nederlandse autowegen en fietspaden rijden de strooiwagens langs zoutsilo’s om hun tanks te vullen met droog zout. Door pekelwater in de tank te laten stromen bespaar je op de strooizout prijs.

En waarom pekelwater en geen gewoon water? Gewoon water bevriest snel. Binnen een uur zal de strooiwagen met een blok ijs in de tank rondrijden. Geen goed idee. Pekelwater bevriest niet en zorgt er daarnaast voor dat het zout niet snel oplost. Hierdoor blijft meer zout op de weg liggen. Het voordeel van nat strooien is dat het zout beter op het wegdek blijft liggen en het niet zo snel de berm in waait. Hierdoor kunnen strooiwagens sneller rijden (zo’n zeventig kilometer per uur in plaats van vijftig kilometer per uur) en kan ook preventief gestrooid worden. Bijvoorbeeld een uur voordat verwacht wordt dat het gaat vriezen.

  • Strooizout prijs zomer

Rijkswaterstaat vult in de zomer de voorraad strooizout aan. Dat is in de zomer veel voordeliger dan in de winter. Gemiddeld is de strooizout prijs in de zomer tien euro per ton goedkoper dan in de winter. De opslag van strooizout is afgelopen jaren ook verbeterd door hightech zoutsilo’s. Hierdoor kan gemakkelijker grotere hoeveelheden strooizout worden ingekocht en worden opgeslagen. Professionals in de gladheidbestrijding creëren graag een buffer om het risico op een tekort aan strooizout tijdens piekperiodes te minimaliseren.

  • Korrelgrootte van strooizout

De korrelgrootte van het zout bepaalt grotendeels de prestaties van strooizout op de weg. Bij een grote korrel is de zoutverdeling op de weg minder gelijkmatig. Bij het strooien van grover zout moet je er ook rekening mee houden dat het strooizout sneller in de berm terecht komt. Bijvoorbeeld doordat auto’s over het zout rijden en het zout van de banden af de berm in ketst.

Strooizout prijs