Zout strooien | Wat is het juiste moment?

Gladheidsbestrijding, we krijgen er bijna ieder jaar mee te maken. Hoe kunt u ervoor zorgen, dat u de gladheid optimaal bestrijdt door op het juiste moment zout en/of pekel te strooien?

Juiste moment

Om de gladheid te bestrijden, kunt u op verschillende momenten zout en/of pekel strooien.

  • Preventief (vooraf) strooien

Wanneer de weersverwachtingen slecht worden, kunt u preventief strooien om de eerste gladheid tegen te gaan. Wanneer de temperatuur niet al te laag wordt en de neerslag beperkt lijkt te blijven, is preventief strooien meestal genoeg. Door de oppervlaktes die snel glad worden, preventief te bestrooien, krijgen sneeuw en ijzel minder kans om zich te hechten aan de ondergrond. Preventief strooien word meestal gedaan met nat zout. Het voordeel hiervan, is dat nat zout homogener is dan droog zout. Hierdoor kan het nauwkeuriger verstrooid worden. Nog een voordeel is dat er minder verwaaiing van het zout optreedt. Hierdoor word tot wel 70 % zout bespaard en de strooiwagen kan hierdoor in een hoger tempo het zout verstrooien, tot wel 70 km/h (tegen maximaal 40 km/h bij droog zout strooien). Ook hecht nat zout beter aan het wegoppervlak door kristallisatie. Nat zout is dus het meest geschikte zout om preventief te strooien.

  • Curatief strooien

U strooit vanaf het ogenblik dat het sneeuwen of ijzelen is begonnen, met als doel om de ondergrond begaanbaar te houden of zo snel mogelijk opnieuw begaanbaar te maken. Dit kan gebeuren door middel van droog zout of nat zout.

  • Repressief strooien

Strooien nadat het reeds glad is geworden. Voor toekomstige neerslag werkt dit tevens preventief.