16 12, 2016

Zoutsilo; waar moet je op letten bij de aanschaf?

Zoutsilo; waar moet je op letten bij de aanschaf?

Specialisten in de gladheidbestrijding, bijvoorbeeld gemeenten, creëren graag een buffer om het risico op een tekort aan strooizout tijdens piekperiodes te minimaliseren. Zij maken daarvoor gebruik van zoutsilo’s waarin het zout kan worden opgeslagen. Bij een strooiactie kunnen de strooiwagens onder een zoutsilo doorrijden en laden. Waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n zoutsilo?

In een zoutsilo kan zout het hele jaar worden opgeslagen. Dat is niet alleen heel duurzaam maar ook financieel aantrekkelijk. In de zomer is het strooizout vaak goedkoper dan in de koudere maanden van het jaar. Doordat het zout kan worden opgeslagen in een zoutsilo, is de vroege aanschaf geen probleem. Bij verwachte gladheid staan de strooiwagens bij voorkeur gevuld gestald, zodat zo min mogelijk tijd verloren gaat bij aanvang van een strooiactie.

Zoutsilo in diverse groottes

Zoutsilo’s zijn er met een inhoud van 10 m3 tot en met ruim 900 m3. Afhankelijk van de grootte van het strooigebied en het aantal wegen dat moet worden bestrooid, wordt één of meerdere silo’s aangeschaft. Binnen gemeenten worden meestal alleen de belangrijkere wegen gestrooid. Het gaat dan om doorgaande wegen, routes voor de bussen en ontsluitingswegen naar woonwijken.

Als voorbeeld noemen we de gemeente Haarlem waar twee zoutsilo’s á 350 ton naast elkaar staan. Bij een gemiddelde strooibeurt zetten ze zo’n zestien grote strooivoertuigen en borstelmachines in, achttien medewerkers en wordt zo’n veertig tot vijftig ton zout gestrooid.

Doorrijhoogte van een zoutsilo

Veelal wordt een zoutsilo geplaatst op een bestaande locatie. De doorrijhoogtes van de onderstellen van een zoutsilo variëren van twee tot vier meter. Dit is afhankelijk van de hoogte van de strooiwagens.

Zoutsilo van polyester of hout 

Er zijn zoutsilo’s van hout en polyester. De houten variant heeft een groot voordeel vergeleken met de zoutsilo van polyester. Een houten silo voorkomt condensatie op de wand. Hierdoor glijdt het zout optimaal in en uit de zoutsilo. Dat scheelt behoorlijk wat tijd met het laden van de strooiwagens.

Maar een zoutsilo van polyester heeft ook voordelige eigenschappen zoals de absoluut gladde binnenwand, de hoge chemische resistentie, de hoge isolatiewaarde, de duurzaamheid, het lage gewicht en het zeer aantrekkelijk prijsniveau. Welk materiaal voor u geschikt is? Laat u adviseren door een specialist.

Voor meer informatie over het maken van nat zout, pekelmakers, zoutoplossers en voorraadsilo’s

KLIK HIER
11 03, 2016

Zoutoplosser; welke vormen zijn er?

Zoutoplosser | Welke vormen zijn er?

Konden de strooidiensten in Nederland maar in een glazen bol kijken. Want hoe weet je nou hoeveel zout er bij ijzel op gladde wegen gestrooid moet worden. Niets is zo veranderlijk als het weer. En elke situatie en elk terrein is weer anders. Een zoutoplosser biedt de mogelijkheid aan strooidiensten om zelf van wegenzout een natzoutoplossing (pekel) te maken. Deze zoutoplossing kan worden opgeslagen zodat een strooidienst eenvoudig een voorraad kan opbouwen en kan voldoen aan plotselinge vraag naar strooizout. Maar welke vormen van een zoutoplosser zijn er? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een zoutoplosser?

  • Aanschaf van een zoutoplosser

Strooidiensten moeten zich bij de aanschaf van een zoutoplosser afvragen wat de behoefte is. Een zoutoplosser wordt tailormade gemaakt. Volgens het ‘U vraagt, wij maken – principe’. Het oplosprincipe is bij alle zoutoplossers hetzelfde, de capaciteit verschilt. Aan de strooidienst dus de taak om de behoefte aan strooizout uit te rekenen. Hier zijn speciale programma’s voor. Aan de hand van onder meer het aantal strooiwagens, het verbruik en de grootte van het strooigebied wordt een inschatting gemaakt. Hou rekening met een levertijd van 2 maanden. Voor de bouwvak is het raadzaam om uw wensen ten aanzien van een zoutoplosser door te geven.

  • Zoutoplosser | hoe werkt het?

Voor de productie van natzout wordt in de zouttrechter steenzout gestort. Aansluitend wordt van onderuit water in de trechter gelaten. Het water verspreidt zich langzaam door het zout omhoog. Er ontstaat pekel. De pekel wordt opgeslagen in een tussenopslag in de zoutoplosser. Mengwater kan worden toegevoegd om het zout te produceren met de gewenste eigenschappen. Om de pekel stabiel te houden wordt de oplossing regelmatig in beweging gebracht.  In de onderstaande animatie kunt u bovenstaande terugkijken

  • Zoutoplosser | twee vormen

Er zijn volautomatische zoutoplossers en batchgewijs oplossers. Volautomatisch betekent dat de zoutoplosser zelf in- en uitschakelt bij ruimte in de tank. Batchgewijs betekent dat een zoutoplosser een vast hoeveelheid natzout produceert uit een afgemeten hoeveelheid water en zout. Deze dient eerst volledig verbruikt te worden voordat opnieuw begonnen kan worden.