7 09, 2016

Strooimachine aanschaffen; welke types zijn er?

Strooimachine aanschaffen | Welke type’s zijn er?

Een strooimachine wordt intensief gebruikt en is regelmatig aan vervanging toe. In de heetste maanden van het jaar maken Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten zich op voor strenge winters. Terwijl de Nederlandse stranden vol liggen, stellen wegbeheerders strooiplannen op en wordt bepaald welke strooimachines nodig zijn. Bij gladheid in de winter wordt preventief zout gestrooid met een strooimachine om wegen veilig te houden. Hiervoor kunnen verschillende soorten strooimachines worden ingezet. In deze blog worden vier types beschreven.

  • Strooimachine met nat zout – 30% pekelwater en 70% zout
  • Strooimachine met droogzout – 100% zout
  • Strooimachine met vloeistof – 100% vloeistof
  • combistrooier – meer pekelwater en minder zout, zelf in te stellen.
Strooimachine Nido Stratos

Nat of droog strooien

Wegbeheerders maken bij de aanschaf van een strooimachine de keuze of ze met nat of droog zout gaan strooien. Op basis hiervan wordt een type strooimachine gekozen. Naast het strooien met droog of nat zout kan er ook worden gekozen voor een combinatie van beiden. Er zijn type strooimachines waarbij de verhouding pekelwater en zout vooraf kan worden ingesteld.

Strooimachine nat zout

De meeste wegbeheerders strooien preventief op hoofdwegen, bus- en fietsroutes op basis van gladheidverwachting, dus nog voordat het daadwerkelijk glad is. Op deze manier beperkt de gemeente/provincie zoveel mogelijk de overlast in tijden van vorst en sneeuw. Maar wat zijn dan de voor en tegens van nat en/of droog strooien? De meeste gemeenten strooien met nat zout. Het droge zout dat in de strooimachine zit, wordt bevochtigd met een vloeibare zoutoplossing. Hierdoor is het mogelijk om eerder met strooien te beginnen, nog  voordat het echt glad wordt. Het natte zout plakt aan het wegdek waardoor het niet kan wegwaaien.

Goedkoop en duurzaam strooien

Zout gaat pas werken als het kapot gereden is. Op een autoweg gaat dat aanzienlijk sneller dan op een fietspad. Dit komt door de geringe wieldruk van fietsbanden. Veel  fietsers maken gebruik van een smal bereden strookje. Dat achter elkaar aan rijden bevordert het inrijden van zout natuurlijk niet. Nat zout smelt sneller dan droog zout en blijft beter op de weg liggen. Daarnaast waait het minder snel de berm in. Kortom: nat zout strooien is nauwkeuriger dan droog strooien en daarom goedkoper en beter voor het milieu.

Zoutoplossers / Pekelmakers

Voor meer informatie over het maken van nat zout, pekelmakers, zoutoplossers en voorraadsilos

KLIK HIER
22 10, 2015

Zoutstrooiwagen aanschaffen? Waar kunt u rekening mee houden.

Zoutstrooiwagen aanschaffen? | 3 tips waar u rekening mee kunt houden

Houdt u niet van winterse verrassingen? Neem dan op tijd uw gladheidsbestrijding onder de loep. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met uw materieel? Denkt u erover een nieuwe zoutstrooiwagen aan te schaffen? Neem dan de onderstaande 3 tips mee in uw overwegingen.

  • Kies de juiste zoutstrooiwagen voor de juiste route

Er zijn veel soorten zoutstrooiwagens. Ze variëren van een aanhangwagen met daarop een strooi-installatie die achter een SUV, tractor of een busje gehangen kan worden tot strooi-installaties die geassembleerd zijn op vrachtwagens. Welk type zoutstrooiwagen u nodig heeft, hangt af van het soort terrein dat onder uw hoede valt. Bent u beheerder van een uitgebreid wegennet dan is een vrachtwagen wellicht de oplossing. Moet u de veiligheid op uw industrieterrein handhaven dan is de aanhangwagen misschien juist perfect. Maar ook het soort ondergrond doet er toe in de keuze. Asfalt, klinkers en beton vragen om verschillende soorten asdruk van de zoutstrooiwagen.

  • Let op kwaliteit van materiaal en coating

Met de keuze voor de juiste strooivariant bent u er echter nog niet. Droogzout en natzout of een combinatie van beide vormen zijn allemaal sterk corroderende producten. Na een seizoen uw zoutstrooiwagen vervangen vanwege roest, dat wilt u niet. Laat u daarom informeren over welk materiaal het beste bij uw gladheidsbestrijdingsplan past. Zo zijn er installaties van kunststof en van verschillende legeringen. Maak uw afweging voor een metaalsoort niet alleen op grond van de prijs maar ook op grond van de levensduur. Iets anders waarop gelet moet worden bij de aanschaf van een zoutstrooiwagen is de coating van de installatie. Belangrijk, want deze vormt de beschermlaag waardoor het zout(water) zich niet kan vastbijten in de installatie. De manier waarop de andere onderdelen zoals de frees, schotel en de loopband zijn vervaardigd, gelast en gecoat zijn ook van belang voor het kwaliteitsniveau. Door een juiste wijze van polijsten en lassen wordt voorkomen dat deze onderdelen die met elkaar het zout gedoseerd vanuit de installatie op de weg uitstrooien vastlopen en gaan roesten.

  • Ga voor gebruiksgemak bij de aanschaf van een zoutstrooiwagen

Tot slot: het strooien van de juiste hoeveelheid zout luistert nauw. Vaak heeft een route meerdere soorten wegdekken en verandert de breedte continu. Gelukkig is bijna elke zoutstrooiwagen uitgevoerd met een computersysteem om zo efficiënt mogelijk te kunnen strooien. Vooral de gemakkelijkst bedienbare boardcomputers zijn een pre. De chauffeur hoeft op die manier niet tig knoppen te kennen én de kans op fouten is dus heel beperkt. Er zijn zelfs computers waarbij u de route maar één keer hoeft in te voeren waarna deze bij de start van het strooiproces vanzelf de juiste hoeveelheid zout strooit per vierkante meter. Dit scheelt in de portemonnee, maar is ook goed voor het milieu.

Gaat u na het lezen van deze informatie een offerte aanvragen? Laat deze altijd maken op basis van het soort wegdek, de breedte van deze weg en de lengte ervan.